SICOFOL® tófóliából kertitó és biofürdőtó készítése

Mit jelent a "bio"?

A biofürdőtavaknál a víz megfelelő minőségét nem vegyszerekkel, szűrőkkel, fertőtlenítőkkel, gépekkel biztosítjuk elsősorban, hanem a természet utánzásával, a biológiai egyensúly megteremtésével. Ennek feltétele az elégséges vízfelület, vízmélység, a növények jó kiválasztása. A víz oxigén ellátását szökőkúttal, csobogóval biztosíthatjuk.

Hogyan készítsünk biofürdőtavat?

A legmegfelelőbb hely egy védett napos sarok távol a fáktól. Az alakja legyen egyszerű, lehetőleg téglalap alakú, mivel elkészítése otthon így a legegyszerűbb.

A tökéletes profil: Törekedjünk arra, hogy a kész tó széle sekély legyen, és készítsünk ültető padokat is a különböző mélységet szerető növényeknek. A tavacska közepét érdemes 80-150 cm mélyen kiásni, mivel a fagyhatár alatti részen a halak és a tavirózsa gyökerei biztonsággal áttelelnek. Idehelyezhető a szivattyú is, ha a vizet el akarjuk távolítani.

Kezeljük óvatosan a SICOFOL® tófóliát! Ne helyezzünk rá forró vagy éles tárgyakat. Ha a kiásott meder köves, akkor terítsünk a fólia alá védőréteget. A 100m2-esnél nagyobb tavaknál érdemesebb a SICOFOL® fóliát a helyszínen összehegeszteni. A meleg napos időben a kiterített fólia pillanatok alatt felveszi a meder alakját.

Telepítés: Következő lépésként a növényeknek készített mélyedésekbe 25 cm tőzeges föld kerül és erre gyöngykavics vagy zeolit. Töltse föl a medret, mely által a fólia fölveszi a tavacska végleges alakját. A tavak fekete színük miatt optikailag mélyebbnek tűnnek és a fényigényes algák is nehezebben telepednek meg a sötét mederben.

Tópart kialakítása: Helyezze a SICOFOL® tófóliát a mederbe. A fóliaszéleket fedje be fűtéglákkal, lapos kövekkel, betonnal vagy szórja be kaviccsal, mely igen mutatós és megakadályozza az iszaposodást.

Az első feltöltés: A dísztavaknál a vadvilág életbennmaradásához a tó fenekén iszapra van szükség. Itt telelnek át a békák, a növények itt eresztenek gyökeret. Mielőtt feltöltjük vízzel a tavat, fedjük le 8 cm zeolit kővel, kaviccsal, homokkal, vagy sóderrel. A fürdőtavaknál az úszórészbe ne tegyünk semmit, így könnyebben tisztítható.


 

A szigetelés m2 a felhasznált anyagot jelenti. A táblázatban lévő árak áfa nélküli nettó árak. 10 év a garancia.